CAMBRIDGE UNIVERSITEIT PROFESSOR HUW PRICE OVER DE ‘REPUTATIE VALKUIL’ VAN KOUDE KERNFUSIE

Door: Frank Acland

21 december 2012

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://www.e-catworld.com/2015/12/21/cambridge-university-professor-huw-price-on-the-reputation-trap-of-cold-fusion


Met dank aan een aantal lezers voor het delen van dit interessante artikel dat zij, gemarkeerd als één van de ‘beste artikelen, ’op de Digg website vonden. Het is geschreven door Huw Price een Bertrand Russell professor in de filosofie en lid van het universiteitsbestuur aan de Universiteit van Cambridge en wetenschapsdirecteur bij het centrum voor de studie naar existentieel risico.

Het artikel is getiteld: ‘De koude kernfusie horizon: is koude kernfusie werkelijk onmogelijk, of is het zo dat geen enkele gerespecteerde wetenschapper eraan kan werken zonder zijn reputatie op het spel te zetten?’ en het is vandaag gepubliceerd op de Aeon.co website:
https://aeon.co/essays/why-do-scientists-dismiss-the-possibility-of-cold-fusion

Het is een interessant artikel dat voortkomt uit het standpunt van een wetenschapsfilosoof die niet vanuit een technisch oogpuntnaar het onderwerp kijkt, maar meer vanuit een psychologisch en sociologisch perspectief. Kijkend naar de feiten ziet Price talrijke redenen om het onderwerp koude kernfusie serieus te nemen, zelfs als hij nog geen bewijs ziet. Hij merkt op dat Andrea Rossi het ene succes na het andere behaalt en dat de beweringen die hij doet in geloofwaardigheid toenemen bij het op het toneel verschijnen van Brillouin Energy.

Hier is een uittreksel uit het artikel:

‘Stel je eens voor dat iemand een werkende Hete Kernfusie reactor in Florida zou hebben - samengesteld net als Rossi’s 1MW apparaat, in een paar scheepscontainers en die een paar honderd kilowatt van bovenmatige hitte produceert, maand na maand en klaarblijkelijk volkomen veilig. Dat zou groot nieuws zijn. En, zoals verschillende mensen hebben opgemerkt, een nieuwe, schone bron van energie zou juist vandaag de dag heel, heel erg bruikbaar zijn.

Maar als die potentiële techniek van dergelijke proporties zou zijn, waarom hebben de meesten van jullie dan nog nooit van Rossi gehoord, of van Godes, of van de andere mensen die op dat gebied werken (in enkele gevallen al gedurende vele jaren)? Dat is waarom dingen vanuit het oogpunt van een wetenschapsfilosoof interessant worden.

Als we kijken naar het sociologische aspect, dan is het antwoord duidelijk. Koude Kernfusie is afgedaan als pseudowetenschap, de soort dingen waar je als respectabele wetenschapper en wetenschapsjournalist eenvoudigweg niet over praat (behalve om de slechte naam te benadrukken)’

Pride concludeert dat het gehele terrein van koude kernfusie vast zit in een reputatie valkuil, waar maar moeilijk is uit te komen omdat iedereen die het aanraakt al heel snel gecorrumpeerd wordt als hij het onderwerp serieus neemt. Hij zegt dat hij gehoord heeft van academici in de wetenschappen die gefrustreerd zijn omdat academische departementen LENR niet behandelen als een geaccepteerd wetenschapsterrein. Meer van Price:

‘Als blijkt dat Rossi, Godes, Lundin, Lidgren en anderen iets zeer bruikbaars hebben, iets dat een wezenlijke bijdrage kan leveren aan onze wanhopige behoefte aan schone en goedkope energie, dan hebben we een hele generatie van vooruitgang verspild. Wat we in plaats daarvan hadden moeten bewerkstelligen is het tegenovergestelde van een reputatie valkuil, wellicht een X-Prijs beloning voor de eerste betrouwbare replica van het Fleischmann en Pons effect, in plaats van spottende tegenwerking.’

Ik prijs dr. Price voor het nemen van het risico om zelf aangetast te worden door het publiceren van dit artikel. Het kan zomaar zijn dat de daden zoals deze van gerespecteerde wetenschappers, het effect kan oproepen waarbij de rehabilitaties van Pons en Fleischmann, en van het gehele veld van Koude Kernfusie, in gang wordt gezet.

Een resumé van Huw Price kan hier worden gevonden: http://prce.hu/w


Update: Met dank aan Gerrit voor het posten van een link naar een artikel getiteld: ‘Kan Koude Kernfusie uit de dood oprijzen?’ en dat zojuist is gepost op de Popular Mechanics website als reactie op het artikel van Huw Price:
http://www.popularmechanics.com/science/energy/a18673/cold-fusion-essayhttp://www.e-catworld.com


  Share


TERUG NAAR PAGINA ARTIKELEN