KOUDE KERNFUSIE IN KIJK MAGAZINE

Een recensie geschreven door: Gerard McEk

27 juli 2017

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://e-catworld.com/2017/07/27/cold-fusion-in-kijk-magazine


Een artikel in het populair wetenschappelijk magazine ‘KIJK’ verraste mij deze week.

Ongeveer twee jaar geleden publiceerde KIJK een artikel over hete kernfusie en ze schreven er een korte opmerking bij in ‘Fusie Missers’ dat fusie op kamertemperatuur een bewezen onmogelijkheid was. Behoorlijk wat mensen wezen hen erop dat koude kernfusie (of LENR zoals het tegenwoordig wordt genoemd) springlevend is en dat er sinds Pons en Fleischmann een hoop vooruitgang is geboekt. Ze beloofden vervolgens dat ze in de nabije toekomst een artikel over koude kernfusie zouden schrijven.

Dat was voor mij een reden een abonnement op het magazine te nemen en ik nam contact op met de redactie en bood hen mijn hulp aan bij het schrijven daarvan. Ik kreeg een behoorlijk sceptische reactie en ze vertelden dat het artikel voorlopig nog niet geschreven zou worden, dus na een jaar annuleerde ik mijn abonnement. Tot mijn verrassing werd er onlangs in het juli/augustus nummer (Nr. 8/2017) een artikel over koude kernfusie gepubliceerd. Ik kocht het magazine en besloot er een recensie voor ECW over te schrijven.

De titel begint met: ‘Is kernenergie op te wekken bij kamertemperatuur? DE KERN VAN DE WAARHEID’. (De vraag was reeds fout: natuurlijk is het dat, kijk naar de kernreactoren.) Ze vervolgden met een andere vraag: ‘Sinds eind jaren tachtig denkt een kleine groep wetenschappers dat zij een nucleaire reactie op kamertemperatuur kunnen opwekken. Vele andere wetenschappers negeren hen volledig, hebben zij gelijk?’ Mmmm, veelbelovend dacht ik.

Toen begonnen ze met uit te leggen wat Pons en Fleischmann (P&F) in 1989 deden. Ze hebben het over het overwinnen van de afstotende kracht tussen twee atoomkernen ook wel de Coulombbarrière genoemd en de druk en temperatuur die je nodig hebt om waterstofatomen gecontroleerd met elkaar te laten fuseren om helium te krijgen en dat zelfs de hete kernfusie geleerden niet in staat waren om dat gedurende hun tientallen jaren van onderzoek voor elkaar te krijgen. Maar P&F vonden overmatige hitte en zij concludeerden dat er een nucleaire fusie had plaatsgevonden. Echter, in de drie maanden na hun publicatie, kon geen enkel lab de effecten vinden die P&F hadden gemeld (zoals overmatige hitte, gammastraling en helium).

Het artikel in KIJK meldt ook:
1. P&F trokken hun artikel in Nature terug na commentaar van de Nature redactie en
2. dat zij een afbeelding met meetgegevens waarin een fout zat hadden aangepast en
3. dat de advocaat van Pons een natuurkundige zou aanklagen die wilde publiceren dat er geen gammastraling was gevonden.

Allemaal behoorlijk negatief richting P&F en waarbij Eugine Mallove ergens in de kantlijn van het artikel wordt afgeschilderd als een complotfanaat.

KIJK journalist Jean-Paul Keulen sprak met veel wetenschappers: Jean-Paul Biberian (Aix-Marseille Université), prof. Dr. Graham Hubler (SKINR), dr. Roger Jaspers (TU Eindhoven), dr. Hugo de Blank en prof. Dr. Richard v.d.Sanden (beiden DIFFER) en een aanzienlijke lijst van literatuur, waaronder ‘A student guide to cold fusion’ van Edmund Storms.

Drie belangrijke LENR documenten, geselecteerd door Biberian, werden door enkele Nederlandse wetenschappers bestudeerd. Zij concludeerden:
1. Er staan niet voldoende details in om het te repliceren,
2. Ze zijn niet consistent met elkaar,
3. Ze refereren niet naar andere (gelijksoortige) documenten,
4. De pro LENR wetenschapper Graham Hubler bevestigt dit kwaliteitsprobleem met LENR documenten

Ondanks dat denkt één van de geïnterviewde wetenschappers, ook al is hij sceptisch, dat er mogelijk toch iets kan zijn. “Ze kunnen het niet allemaal fout hebben, toch?” De nano-scheurtjes theorie van Edmund Storms wordt aangehaald, maar Hubler denkt dat die afwijking gezocht moet worden in de vaste stof fysica en geen nucleaire oorsprong heeft.

Rossi

Het artikel noemt Rossi een paar keer. In een klein bij-artikeltje genaamd: ‘geheime uitvinding’ wordt hij neergezet als: ‘voor velen het meest overtuigende voorbeeld van koude kernfusie’. Natuurlijk wordt er vermeld dat hij in de gevangenis heeft gezeten voor belastingfraude en ook op een andere plek wordt er kort aan zijn ‘schimmig verleden’ gerefereerd. Het artikel bevestigt dat onafhankelijke onderzoekers hebben ontdekt dat de E-Cat extra energie lijkt op te wekken en dat de compositie van de elementen veranderd lijkt te zijn. “Toch,” zo gaan ze verder, “Hebben de meeste wetenschappers een afkeer van Rossi, omdat hij niet wenst te onthullen hoe zijn uitvinding werkt.” En: “Biberian zegt: Rossi is een zakenman die er hoofdzakelijk geld aan wil verdienen. Als hij steun van de wetenschappelijke wereld wil krijgen, dan zal hij alle benodigde details moeten publiceren.”

Mijn conclusie: Ze hebben geprobeerd een evenwichtig artikel te schrijven, maar ze waren daar helaas te sceptisch voor. De meeste mensen die dit artikel lezen zullen niet enthousiast raken over dit onderwerp. Een gemiste kans.

Zie: www.kijkmagazine.nl/artikel/koude-kernfusie


  Share


TERUG NAAR PAGINA ARTIKELEN