STAAL EN LENR – HERHAALT DE GESCHIEDENIS ZICH?

Door: Justin McCarthy

1 oktober 2016

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://www.e-catworld.com/2016/10/01/are-we-repeating-history-justin-mccarthy


Een in zijn eentje werkende uitvinder kondigde aan dat hij een uitvinding had die de wereld voor altijd zou veranderen. Het betrof het verhitten van metaal tot op extreem hoge temperaturen met behulp van speciale gassen. Er was een onbekende reactie bij betrokken waarvan de uitvinder niet volledig kon verklaren hoe die werkte. Als de uitvinding in werking werd gesteld kwam er een grote hoeveelheid extra hitte vrij en dat maakte dat de uitvinding gevaarlijk en intens was. Hij kondigde aan dat het binnen korte tijd op een industriële schaal beschikbaar zou zijn.

Veel mensen probeerden zijn vernuftige proces te kopiëren, omdat ze de wereldveranderende potentie van zijn uitvinding begrepen. Gigantische hoeveelheden geld stonden op het spel. Maar ze faalden. Een aantal industriëlen kocht de licentierechten, maar konden het proces niet kopiëren, zelfs niet met de beschrijving ervan en de hulp van de uitvinder. Ze verklaarden hem tot een bedrieger. Hij had hun geld aangenomen en omdat ze het effect niet konden kopiëren sleepten ze hem voor het gerecht. Zijn naam werd belasterd en de media lachten om hem.

Hij kon niet exact verklaren waarom het bij hem wel werkte, maar dat het bij hen faalde. Hij ging door met het werken aan zijn technologie, inmiddels veracht en een oplichter genoemd. Hij veranderde zijn techniek van het verhitten van metaal met een speciaal gas en de manier waarop hij chemicaliën toevoegde en verwijderde, trachtend om een herhaalbaar proces te verkrijgen. Hij kondigde vervolgens aan dat hij een nieuw en beter proces had en bereid was het aan de hoogste bieder te verkopen. Het was beter, makkelijker herhaalbaar en leverde een product van hogere kwaliteit op.

De wereld verklaarde hem tot een fraudeur en hield vol dat zijn uitvinding onmogelijk was en dat het de bekende natuurwetten geweld aandeed. Hij stond bekend als een oplichter. Gefrustreerd richtte hij zijn eigen bedrijf op en begon met het maken en verkopen van zijn waar.

Het bovenstaande is niet het Rossi-verhaal, het is het verhaal over Henry Bessemer, hij vond de eerste techniek uit om staal in grote hoeveelheden te produceren. Voorheen was er enkel gietijzer beschikbaar, dat in grotere constructies brak en scheurde, waarbij veel doden vielen met de met dit materiaal gebouwde schepen, treinen of gebouwen welke de limieten van deze materiaaltechnologie te boven waren gegaan.


Henry Bessemer (1813 - 1898)

Henry Bessemer stond aan het begin van het staaltijdperk en veranderde voor altijd het aanzien van de moderne wereld.

Als wij kijken naar de geschiedenis van Bessemer, dan zien we dat hij in 1854 zijn experimenten begon om de kwaliteit van staal te verbeteren en dat hij in 1856 de magie ontdekte van het blazen van zuurstof door het hete, gesmolten staal om zodoende onzuiverheden erin te oxideren en te verwijderen. Deze techniek kreeg in de Verenigde Staten niet eerder dan in 1863 een licentie en werd pas in 1867 industrieel gedemonstreerd. Andrew Carnegie kwam erbij en begon met investeringen en het kolossale staalbedrijf genaamd: ‘Edgar Thomson Steel’ begon in 1875 met de productie.

We kunnen uit deze geschiedenis opmaken dat, zelfs met ’s werelds grootste investeerders en steun, het vanaf de eerste uitvinding 20 jaar duurde tot aan de massaproductie van de techniek. Gelijk aan Rossi hadden ze ontelbare tegenslagen en hij had enorme moeilijkheden bij het verkrijgen van een acceptatie anders dan een bedrieger.

Het Bessemer proces werd in 1968 achterhaald toen een beter proces op de markt kwam dat een betere controle bood op de innerlijke chemische eigenschappen van staal.

Herhaalt de geschiedenis zichzelf? Mogelijk. Het is beslist vreemd dat meer dan 100 jaar geleden een gelijke saga speelde, met dezelfde belangen, dezelfde rechtszaken en met bijna dezelfde spelers.

Verbeteringen in technologie zijn moeilijk te reproduceren en zelfs nog moeilijker als het grootste deel van de wereld twijfelt aan de mogelijkheid ervan. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan kunnen we zeggen dat het nog 20 jaar zal duren voordat het werkelijk tot massaproductie van de E-Cat technologie zal komen, omdat we nu nog maar aan het begin staan van het gerechtelijke tijdperk betreffende valse beweringen, iets dat Bessemer in 1857 overkwam.

Het meeste van bovenstaande informatie komt uit: ‘Stuff Matters’ door Mark Miodownik. Ik kan zijn boek absoluut aanbevelen bij de volgers van koude fusie, omdat het spreekt over de moeilijkheden van metaaltechnologie en er zijn talloze verhalen gelijk aan de koude fusie saga.

Check ook de volgende links:
http://www.tc.umn.edu/~tmisa/NOS/1.2_invent.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Bessemer_process


Opmerking Paul Harmans - Energy Catalyzer NL
Tussen de commentaren onder dit artikel op E-Cat World vind je nog veel meer gelijkwaardige tegenwerking vanuit de wetenschap voor wat betreft verbeteringen van bestaande en totaal nieuwe technieken en opvattingen. Zoals bv het wassen van de handen van de dokter voordat hij een zwangere vrouw gaat onderzoeken. En zelfs een wereldberoemde elektrochemicus aan het Texas A&M welke succesvol het experiment van Fleischmann en Pons kopieerde door het vinden van tritium, kreeg het volgende als dank:

Hier een interview met Eugene Mallove over koude fusie, hij was in 1989 chief science writer aan het MIT:

 http://www.e-catworld.com


  Share


TERUG NAAR PAGINA ARTIKELEN