ROSSI: EERSTE E-CAT CENTRALES ONDER CONSTRUCTIE, WE VERKOPEN ENERGIE, GEEN CENTRALES

Door: Frank Acland

4 september 2017

Vertaling: Paul Harmans

Bron: http://e-catworld.com/2017/09/04/rossi-first-e-cat-plants-under-construction-will-sell-energy-not-plants


Ik heb getracht wat meer uit te vinden over de stand van Andrea Rossi’s commerciële E-Cat plannen en het lijkt erop dat ze een meer definitieve vorm hebben. Hier zijn een paar recente vraag en antwoorden van het Journal of Nuclear Physics die wat meer duidelijkheid verschaffen:

Frank Acland
September 3, 2017 at 8:55 PM

Beste Andrea,

U zei dat uw eerste centrales die u verkoopt, uitsluitend onder controle van uzelf zullen blijven.

a. Kunt u verklaren wat u daarmee bedoelt?
b. Heeft u al overeenkomsten om centrales voor klanten te bouwen?

-------------------------------------

Andrea Rossi
September 3, 2017 at 9:32 PM

Frank Acland,

a) Dat wij de centrale laten draaien en dat de klant geen toegang heeft tot de reactoren.
b) Ja.

Hartelijke groeten,

Andrea Rossi

--------------------------------------

Frank Acland
September 3, 2017 at 10:50 PM

Beste Andrea,

Heel interessant dat u reeds overeenkomsten hebt om centrales te bouwen.

a. Bent u al begonnen met de bouw ervan?
b. Wanneer denkt u dat ze gereed zijn?
d. Gaat u de centrales verkopen, of verkoopt u alleen de energie van deze eerste centrales?

------------------------------------------

Andrea Rossi
September 4, 2017 at 6:32 AM

Frank Acland,

a) Ja.
b) Vertrouwelijk.
c) Energie.

Hartelijke groeten,

Andrea Rossi

----------------------------------------

manuel cilia
September 4, 2017 at 6:04 AM

Geachte Dr Rossi,

De eerdere E-Cat’s hadden een output van 1MW, zijn de nieuwe X-Cat’s daaraan gelijk of hebben ze een hogere output voor industrieel gebruik?

Dank u

----------------------------------------

Andrea Rossi
September 4, 2017 at 6:30 AM

Manuel Cilia,

Hoger.

Hartelijke groeten,

Andrea Rossi

--------------------------------------------

Rossi verklaarde onlangs dat het controlesysteem nu gereed is en nu zegt hij dat de bouw van de eerste E-Cat QX centrales aanstaande is. We hebben gehoord dat van deze eerste centrales alleen de energie wordt verkocht, hij verkoopt de centrales zelf niet.

Dat klinkt voor de zakelijke kant logisch, het geeft Leonardo de kans de prestaties van deze eerste centrales van dichtbij te volgen (van wezenlijk belang omdat het prototypes zijn), om te zien hoe ze presteren in een daadwerkelijke industriële toepassing en om aanpassingen te kunnen maken als dat nodig is, terwijl er geen toegang van anderen tot de E-Cat reactoren mogelijk is, want daarbij gaat het om het belangrijke intellectuele eigendom en tezelfdertijd wordt er geld verdiend door de hitte rechtstreeks aan de klanten te verkopen.

Ik weet niet hoe lang ze van plan zijn hiermee door te gaan. Het lijkt me behoorlijk arbeidsintensief voor Leonardo, want ze hebben dan 24/7 personeel nodig om de centrales in de gaten te houden. Rossi heeft gezegd dat deze eerste centrales niet via massaproductie worden gemaakt, zoals in een gerobotiseerde assemblagelijn, maar ze hebben wel enige vorm van automatisering en dat zullen ze wel moeten als ze voldoende E-Cat QX reactoren en controlesystemen moeten bouwen om de Multi MW centrales te bouwen zoals Rossi nu beweert.

Het lijkt mij, als ik Rossi’s antwoorden kritiekloos accepteer, dat de fase van industrialisering is begonnen. Het is nog gelimiteerd en mogelijk behoorlijk prijzig voor Leonardo, maar het zou voldoende kunnen zijn om vaste voet in de industriële sector te krijgen en dat zou hen in staat stellen speciaal daartoe uitgeruste fabrieken te bouwen voor de fase van massaproductie, iets dat het uiteindelijke doel van Andrea Rossi lijkt te zijn.


Opmerking Paul Harmans – Energy Catalyzer NL
Mijn insteek vandaag de dag is, dat we eerst maar eens de door Rossi aangekondigde demonstratie in oktober moeten afwachten en of dat positief uitpakt. Ik hoor al sinds 2011 van Rossi dat hij centrales bouwt voor klanten, maar blijkbaar is dat telkens niet waar. Dus ook deze beweringen van Rossi neem ik, uit ervaring wijs geworden, met een flinke korrel zout. Ik geloof absoluut dat de techniek werkt, er zijn teveel replica’s gebouwd die ook extra energie opwekken door gebruik te maken van oa. nikkelpoeder en waterstof. Maar of de techniek al rijp is om verkocht te worden, dat durf ik niet zomaar van Rossi aan te nemen.http://www.e-catworld.com


  Share


TERUG NAAR PAGINA ARTIKELEN