MIJN KIJK OP DE E-CAT SK PRESENTATIE – ROSSI NEEMT NU ORDERS AAN

Door: Mats Lewan

1 februari 2019

Vertaling: Paul Harmans

Bron: https://animpossibleinvention.com/2019/02/01/my-take-on-the-e-cat-sk-presentation-rossi-now-takes-ordersEerder prototype van de E-Cat QX waarop de E-Cat SK is gebaseerd
(Foto: Mats Lewan)

Op 31 januari (2019) presenteerde de uitvinder Andrea Rossi zijn verwarmingsapparaat de E-Cat SK, met een beweerde output van 22 kW op hoge temperaturen afkomstig van minieme hoeveelheden onschuldige brandstoffen die op zijn minst een jaar meegaan. Hoofdzaak: Rossi neemt nu orders aan in de Verenigde Staten, Zweden en Japan, met leveringstijden van slechts weken. Nu is het wachten op klanten die zich uitspreken.

Ik heb tezamen met een groep personen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van de E-Cat, naar de presentatie gekeken. Verscheidene van hen vonden, zoals veel anderen die de presentatie online bekeken, dat het niveau van de presentatie, gezien vanuit een commercieel oogpunt, laag was.

En het is waar dat het niet het hoge niveau had van een goed gerichte, gepolijste presentatie die je zou verwachten bij een wereldwijde lancering van een in potentie wereldveranderend product (hoewel ik de ironische en humorvolle opening met de twee poppen die Rossi en Galileo voorstellen, beslist kon waarderen, geweldige stijl!). In plaats daarvan was het de typische, zeer essentiële en niet-gepolijste presentatie van een uitvinder die in de eerste plaats geeft om de technologie en de kenmerken daarvan. (Bekijk de video van de presentatie hier: https://youtu.be/VqO2dQM4--8)

Ik denk echter dat de presentatie aan het doel beantwoordde en dat hij in de toekomst professionele assistentie zal ontvangen als de presentatiestijl meer belangrijk wordt. Op dit moment is Rossi niet geïnteresseerd in het krijgen van teveel aandacht, daarbij het risico lopend een overvloed aan orders te ontvangen waaraan hij nog niet kan voldoen. Ondanks de presentatiestijl kwam de kern van de boodschap aan, zoals:

* Rossi neemt nu orders aan van klanten in de Verenigde Staten, Zweden en Japan, die warmte/hitte willen kopen voor een concurrerende prijs (20 procent onder de marktprijs en onderhandelingen zijn mogelijk voor grotere installaties), met een leveringstijd van slechts weken nadat de order is ingediend.

* De klant moet activiteiten met een stabiel verleden uitvoeren, financieel stabiel zijn, behoefte hebben aan warmte/hitte in de orde van grootte van verschillende E-Cat SK’s (elk daarvan levert 22 kW), personeel hebben dat kan worden opgeleid volgens de veiligheidscertificering en een bekwame technicus bekend op dit gebied.

* En omdat er onderbrekingen kunnen zijn bij het leveren van de warmte/hitte – van wat ik van Rossi begrijp is dat de E-Cat wordt uitgeschakeld als de Internetverbinding voor het op afstand bedienen uitvalt – moet de klant ook een automatische back up hebben van een conventionele warmtebron.


Andrea Rossi presenteert de E-Cat SK. Bovenop is de inlaat en uitlaat voor de lucht/water/stoom om verwarmd te worden

Los van de specificaties die ik in mijn laatste blog post meldde, leerden we tevens dat:

* Het beweerde COP (Coëfficiënt of Performance—Output power/Input power) voor het gehele apparaat 57 is, waarbij de elektriciteits-input 380 W is. Daarbij wordt echter vermoedelijk het grootste deel van de elektrische stroom gebruikt voor koeling van het controlesysteem en dat die warmte ook weer wordt hergebruikt bij de output. Het beweerde energieverbruik van de E-Cat SK reactor is 0.8 mW, dat betekent dat het COP van alleen de reactor in de tientallen miljoenen loopt.

* De reactor kan een levensduur hebben van ongeveer 20 jaar.

* De brandstof gaat op zijn minst een jaar mee, maar dat kan ook langer zijn – Rossi heeft de reactor gedurende een jaar op dezelfde brandstof laten draaien en het is daarbij niet uitgeput geraakt.

* Het gewicht van de E-Cat SK is 9,1 kg.

* Rossi denkt dat de voedsel- en landbouwindustrie zich onder de eerste bevinden die voordeel zullen hebben van de door de E-Cat SK geproduceerde warmte/hitte.

* Introductie van door andere landen gebouwde E-Cat modellen zal gebaseerd zijn op certificering, dat pas na lange tijd van ervaring en een behoorlijk aantal industriële installaties mogelijk is.

* Rossi denkt dat hij na verloop van tijd zal overwegen het apparaat zelf te gaan verkopen, maar niet in de eerste fase waarbij het IP (Intellectuele Eigendom) beschermd moet worden.

Zoals ik al in mijn eerdere blog schreef, het is duidelijk dat niets hiervan bewezen is en we zullen pas zeker weten dat de beweringen waar zijn als één of twee klanten zichzelf openbaren en melden dat zij tevreden zijn of niet. Rossi merkte op dat een reden voor klanten om er niet openlijk over te spreken, is dat er een paar personen zijn, op zijn minst twee, die iedereen die is verbonden met Rossi en de E-Cat voortdurend lastig vallen. En er zijn ook andere dingen zoals het risico op straling (het proces straalt geen enkele ioniserende straling uit).

Maar nogmaals, ondanks dat de presentatie gezien kan worden als slordig, de boodschap is duidelijk: Orders voor warmte/hitte, commercieel opgewekt door de E-Cat SK, kunnen nu ingediend worden, met een levering daarvan binnen weken.

Opmerking Mats Lewan: De afbeelding bovenaan dit artikel toont de transparante buis die het plasma van de reactorkern omgeeft bij een eerder prototype van de E-Cat QX, waarop de E-Cat SK is gebaseerd. De foto is gemaakt met een normale SLR camera zonder apart filters of bescherming (200mm lens, ISO 800, f5.6, 1/80s), het licht is niet bijzonder sterk en kan met het blote oog bekeken worden.


Mats Lewan is een schrijver, spreker en wetenschapsjournalist die zich focust op cutting edge technologieën en de impact daarvan op onze levens en de gemeenschap. Hij is de schrijver van het boek ‘An Impossible Invention’, waarin hij het verhaal vertelt van Andrea Rossi, de E-Cat en LENR.
(www.animpossibleinvention.com)http://animpossibleinvention.com/get-the-bookhttps://animpossibleinvention.com/blog


  Share


TERUG NAAR PAGINA ARTIKELEN