WACHTEN OP HET ‘SCHIER ONMOGELIJKE’

De Twentsche Courant Tubantia (19 februari 2016)

Artikelrecensie: Paul Harmans


Als één van de weinige (wellicht zelfs de enige) Nederlandse kranten die aandacht aan koude kernfusie besteden, heeft De Twentsche Courant Tubantia op 19 februari 2016 een artikel gebracht over de laatste ontwikkelingen betreffende de E-Cat van Andrea Rossi. De titel: Wachten op het ‘schier onmogelijke’, een verwijzing naar het feit dat nagenoeg de gehele wetenschappelijke wereld koude kernfusie als onmogelijk beschouwd.

Als ondertitel heeft de krant gekozen voor: Marc Ellenbroek uit Aadorp is in de ban van ‘baanbrekend onderzoek’ van wetenschapper Andrea Rossi, specialist in ‘koude fusie’.

De lead van het artikel: De wereld staat aan de vooravond van een ommezwaai op energiegebied. Tenminste als Andrea Rossi zijn gelijk bewijst. Marc Ellenbroek uit Aadorp is een grote fan van de Italiaanse wetenschapper achter de ‘koude kernfusie’.

De Twentsche Courant kiest geen partij, men presenteert de feiten en citeert Ellenbroek. En zo hoort het, media (krant of tv) die het onderwerp onder de aandacht van het volk brengen, maar daar zelf neutraal in blijven zolang definitief bewijs nog ontbreekt. Ellenbroek, die vroeger bij Urenco heeft gewerkt, merkt op: “Rossi heeft nog niks bewezen. Hij heeft alleen maar gezegd dat het werkt. Maar er zijn meer wetenschappers die koude fusie effecten hebben aangetoond.” En: “Het wórdt wereldnieuws, dat kan niet anders. Rossi krijgt straks de Nobelprijs.”

De journalist die het artikel heeft geschreven,Wim Goorhuis, stelt natuurlijk terecht de vraag: “En als blijkt dat Rossi het toch mis heeft?” Ellenbroek: “…het is eigenlijk niet te verwachten dat dit niks is, daarvoor liggen er te veel door wetenschappers gecontroleerde wetenschappelijke documenten.”

Ellenbroek zet uiteen hoe onwillig de media zijn, en bovenal zeer sceptisch. Hij heeft zonder succes diverse vaktijdschriften aangeschreven. Op zijn vraag aan hen waarom ze er niet over willen schrijven, is het antwoord dat het pseudowetenschap is. Ook wetenschappers durven zich er niet mee in te laten omdat zij bang zijn voor reputatieschade. Goorhuis tekent uit zijn mond op: “De grootste ‘fans’ van koude fusie zijn te vinden onder professoren die met emeritaat zijn.”

Hij heeft ook Nederlandse en Europese politici aangeschreven. Kern van zijn boodschap: “Als jullie het CO2 probleem willen oplossen, hier ligt de oplossing.”

Ellenbroek vertelt aan Goorhuis hoe Industrial Heat bij de E-Cat van Rossi is betrokken, hoe Rossi uiteindelijk een Amerikaans patent kreeg toegewezen en dat het nu een behoorlijk spannende tijd is omdat het wachten is op het onafhankelijke verslag van de jaarlange test van de 1MW reactor van Rossi, dat waarschijnlijk eind maart 2016 wordt vrijgegeven en waar min of meer alles vanaf hangt.

Vanwege copyrights kan niet het volledige artikel hier worden weergegeven, maar het is een artikel waaraan de gehele gevestigde media een voorbeeld kunnen nemen. Koude kernfusie gaat om een wereldveranderende vorm van energie waar iedereen ter wereld mee te maken zal krijgen als het werkelijk werkt, en zij die het werk van Rossi van dichtbij meemaken durven zelfs al te beweren dat ze in afwachting van het testverslag de champagne al hebben koud gezet.

Grote dank voor zijn durf en inzet gaat terecht naar Marc Ellenbroek en natuurlijk dank aan journalist Wim Goorhuis en de Twentsche Courant die een moeilijk onderwerp niet uit de weg gaan.http://www.sneltekenaarwillem.nl

 

  Share


TERUG NAAR PAGINA ARTIKELEN